Checklist voor het doen van een duurzame kleding aankoop!

Noor Veenhoven

Checklist voor het doen van een duurzame kleding aankoop!

Iedereen maakt het wel eens mee, je bent in de stad in een kledingwinkel en staat op het punt om een leuk kledingstuk te kopen. Ergens in je achterhoofd hoor je wel een stemmetje dat zich afvraagt of dit wel een ethische aankoop is, maar ja, je weet toch niet wat de omstandigheden zijn waaronder de kleding is gemaakt, dus je negeert het stemmetje en koopt het toch. Dit is natuurlijk heel menselijk en we willen je echt geen schuld gevoel aanpraten. Toch zijn er wat simpele checks om over na te denken als je in de winkel staat. Of iets een (on)ethische aankoop is, kun je soms best snel ontdekken.

#Check 1: Ga ik dit meer dan 50 keer dragen?

Wist je dat een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen wordt voordat het wordt weggedaan? Dat is natuurlijk niet echt duurzaam. De eerste stap naar een duurzame aankoop is daarom ervoor zorgen dat je het kledingstuk veel draagt. Voordat je dus een aankoop doet, bedenk even goed: Ga ik dit meer dan 50 keer dragen? Als het antwoord nee is dan is het misschien toch beter om het in de winkel te laten liggen.

50 keer dragen

#Check 2: Wat weet je over het merk?

Over veel merken is al een hoop bekend op gebied van duurzaamheid. We weten allemaal misschien wel dat we een shirtje van de Primark beter kunnen laten liggen, maar een duurder merk zoals Tommy Hilfiger doet het echt niet beter op gebied van duurzaamheid. Dit schreeuwen de merken misschien zelf niet van de daken, maar het is vaak wel publiek bekend in hun jaarverslagen etc. Deze allemaal zelf nalezen terwijl je in de winkel staat is een beetje veel werk. Gelukkig hebben initiatieven zoals Good On You dit voor je uitgezocht. Je typt het merk in en je krijgt een samenvatting terug van hoe goed het merk scoort op gebied van duurzaamheid. Je kunt natuurlijk ook aan het winkelpersoneel vragen of zij je iets meer kunnen vertellen over de productie van de kleding. Dat zorgt er ook meteen voor dat de winkels te horen krijgen dat er vraag is naar duurzame kleding.

Ons eigen merkoverzicht kun je natuurlijk ook bekijken, maar daar staan veel grote merken niet in, omdat wij alleen merken toevoegen die duurzaam zijn en die vaak ook nog niet zo groot zijn.

merk check

#Check 3: Heeft het een keurmerk?

Net zoals bij voedsel zijn er voor kleding ook keurmerken die aantonen of het eerlijk en milieuvriendelijk is geproduceerd. Het keurmerk is meestal te vinden op het prijskaartje of op het waslabel. Wat de keurmerken betekenen kun je vinden op onze keurmerkenpagina of op de keurmerkwijzer van Milieu Centraal.

Keurmerken

#Check 4: Wat staat er op het prijskaartje /  waslabel?

Kun je niets vinden over het merk of keurmerk? Dan kun je nog het waslabel en prijskaartje onder de loep nemen. Duurzame merken laten vaak graag weten dat ze duurzaam zijn. Ze zullen hier dus vaak wat over zeggen op het prijskaartje. Verder kun je in het waslabel kijken waar de kleding van gemaakt is. Is het een duurzaam materiaal? Waar is het geproduceerd? Hieruit kun al best veel afleiden over de duurzaamheid en de arbeidsomstandigheden waaronder het kledingstuk is geproduceerd. 

waslabel check

#Check 5: Als het toch niet zo duurzaam is, kun je dan het ook duurzaam krijgen?

Na het doorlopen van deze checklist zal je er vaak achter komen dat het kledingstuk niet echt een duurzame aankoop is helaas. Niet zo gek ook, want 99% van alle kleding wordt niet eerlijk geproduceerd. Je kunt dan kijken of het kledingstuk waar je verliefd op bent geworden ook duurzaam te verkrijgen is. Je kan gaan kijken of je het tweedehands kan krijgen bij Vinted of The Next Closet. Twee platforms die zich specialiseren in het verkopen van tweedehands kleding. Je kunt natuurlijk ook gewoon ouderwets op Marktplaats kijken, daar zijn ook een hoop schatten te ontdekken.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een kijkje nemen op Project Cece om te kijken of we een kledingstuk hebben dat lijkt op het kledingstuk dat wilt kopen. Bij ons kun je bij elk kledingstuk zien op wat voor vlakken het duurzaam is en of dit aansluit bij jouw waarden. Je hoeft de checklist (op Check #1 na dan) dus bij ons niet te doorlopen!


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Duurzame Sieraden: bij deze merken zit je goed

Een paar weken geleden ontdekte de Keuringsdienst van Waarde dat veel edelstenen die in Nederland verkocht worden helemaal niet gemaakt zijn waarvan gezegd wordt dat ze gemaakt zijn. Nog maar een herinnering dus hoe veel er mis kan gaan in een industrie. In deze blog delen we daarom een aantal duurzame sieraden merken die wél duurzaam produceren. Ideale duurzame cadeautip!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳