Checklist voor het doen van een duurzame kleding aankoop!

30 januari 2019 06:00 • Noor Veenhoven

Checklist voor het doen van een duurzame kleding aankoop!

Iedereen maakt het wel eens mee, je bent in de stad in een kledingwinkel en staat op het punt om een leuk kledingstuk te kopen. Ergens in je achterhoofd hoor je wel een stemmetje dat zich afvraagt of dit wel een ethische aankoop is, maar ja, je weet toch niet wat de omstandigheden zijn waaronder de kleding is gemaakt, dus je negeert het stemmetje en koopt het toch. Dit is natuurlijk heel menselijk en we willen je echt geen schuld gevoel aanpraten. Toch zijn er wat simpele checks om over na te denken als je in de winkel staat. Of iets een ethische aankoop is daar kun je namelijk soms best snel achter komen.

#Check 1: Ga ik dit meer dan 50 keer dragen?

Wist je dat een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen wordt voordat het wordt weggedaan? Dat is niet heel erg duurzaam. De eerste stap naar een duurzame aankoop is daarom ervoor zorgen dat je het kledingstuk veel draagt. Voordat je dus een aankoop doet, bedenk even goed: Ga ik dit meer dan 50 keer dragen? Als het antwoord nee is dan is het misschien toch beter om het in de winkel te laten liggen.

50 keer dragen

#Check 2: Wat weet je over het merk?

Over veel merken is al een hoop bekend op gebied van duurzaamheid. We weten allemaal misschien wel dat we een shirtje van de Primark beter kunnen laten liggen, maar een duurder merk zoals Tommy Hilfiger doet het echt niet beter op gebied van duurzaamheid. Dit schreeuwen de merken misschien zelf niet van de daken maar het is vaak wel publiek bekend in hun jaarverslagen etc. Deze allemaal zelf nalezen terwijl je in de winkel staat is een beetje veel werk. Gelukkig hebben initiatieven zoals Good On You en Rank a Brand dit voor je uitgezocht. Je typt het merk in en je krijgt een samenvatting terug van hoe goed het merk scoort op gebied van duurzaamheid. Je kunt natuurlijk ook aan het winkelpersoneel vragen of zij je iets meer kunnen vertellen over de productie van de kleding. Dat zorgt er ook meteen voor dat de winkels te horen krijgen dat er vraag is naar duurzame kleding.

merk check

#Check 3: Heeft het een keurmerk?

Net zoals bij voeding zijn er voor kleding ook keurmerken die aantonen of het eerlijk en milieuvriendelijk is geproduceerd. Het keurmerk is meestal te vinden op het prijskaartje of op het waslabel. Wat de keurmerken betekenen kun je vinden op onze keurmerkenpagina of op de keurmerkwijzer van Milieu Centraal.

Keurmerken

#Check 4: Wat staat er op het prijskaartje /  waslabel?

Kun je niets vinden over het merk of keurmerk? Dan kun je nog het waslabel en prijskaartje onder de loep nemen. Duurzame merken laten vaak graag weten dat ze duurzaam zijn. Ze zullen hier dus vaak wat over zeggen op het prijs kaartje. Verder kun je in het waslabel kijken waar de kleding van gemaakt is. Is het een duurzaam materiaal? Waar is het geproduceerd? Hieruit kun al best veel afleiden over de duurzaamheid en de arbeidsomstandigheden waaronder het kledingstuk is geproduceerd.

waslabel check

#Check 5: Als het toch niet zo duurzaam is, kun je dan het ook duurzaam krijgen?

Na het doorlopen van deze checklist zal je er vaak achter komen dat het kledingstuk niet echt een ethische aankoop is helaas. Niet zo gek ook, want 99% van alle kleding wordt niet eerlijk geproduceerd. Je kunt dan kijken of het kledingstuk waar je verliefd op bent geworden ook duurzaam te verkrijgen is. Je kan gaan kijken of je het tweedehands kan krijgen bij United Wardrobe of The Next Closet. Twee platforms die zich specialiseren in het verkopen van tweedehands kleding. Je kunt natuurlijk ook gewoon ouderwets op Marktplaats kijken, daar zijn ook een hoop schatten te ontdekken.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een kijkje nemen op Project Cece om te kijken of we een kledingstuk hebben dat lijkt op het kledingstuk dat wilt kopen. Bij ons kun je bij elk kledingstuk zien op wat voor vlakken het duurzaam is en of dit aansluit bij jouw waarden. Je hoeft de checklist (op Check #1 na dan) dus bij ons niet te doorlopen!

 

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

 

blog comments powered by Disqus
Deel deze post:
Categorie: Fashion tips & outfits

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.