The Political Catwalk: Fashion x Politics

Melissa Wijngaarden

The Political Catwalk: Fashion x Politics

Afgelopen Zondag waren wij uitgenodigd voor de Political Catwalk show op de Mercedes Benz Amsterdam Fashion Week (MBAFW). De Political Catwalk werd georganiseerd door f6, een platform dat door creativiteit en diversiteit jongeren wil stimuleren na te denken over politiek. Voor de Political Catwalk werden jongeren, die vaak nog geen mode gerelateerde opleiding hadden gedaan, gekoppeld aan politici, die voor een dagje mannequin zouden zijn. Door deze creatieve en niet voor de hand liggende ontmoetingen worden beiden groepen uitgedaagd om vanuit het perspectief van de ander te kijken. Één van de conclusies? “Politici zijn net mensen!”. Tijdens de show waren twee eervolle vermeldingen en een stimuleringsprijs van 250 euro te winnen. De laatste werd uitgereikt door een jury die dit jaar bestond uit duurzame modeblogger Hailey van Palace of Bliss,  juryvoorzitter Monique Collignon (modeontwerpster) en Kim Querfurth (moderedactrice van de Telegraaf). In de blog van vandaag lees je alles over de modeshow, de winnaars en de ontwerpen!

De ontwerpers

20 jonge ontwerpers mochten dit jaar meedoen aan de Poltical Catwalk. Allemaal kregen ze een politici toegewezen voor wie zij een outfit gingen ontwerpen. In het proces werden zij begeleid door Sepehr Maghsoudi, een ervaren ontwerper met eigen shows in onder andere Parijs. De ontwerpen zijn geïnspireerd op hun eigen ideeën over politiek en democratie en daarnaast ligt er nadruk op hergebruik van materialen.

De politici

Dit jaar deden er tien politici mee aan de Political Catwalk. Ze zijn afkomstig uit een heel scala aan partijen en actief in de gemeenteraad, Eerste Kamer, Tweede Kamer, stadsdeelraad of de provinciale staten. Hun namen: Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid, GroenLinks), Gerolf Bouwmeester, (huidig Gemeenteraadslid Amsterdam en toekomstige burgemeester Leusden, D66), Arda Gerkens (Eerste Kamerlid, SP), Kirsten van den Hul (Tweede Kamerlid, PvdA), Michel Rog (Tweede Kamerlid, CDA), Diederik Boomsma (Gemeenteraadslid Amsterdam, CDA), Sandra Doevendans (Provinciale Staten, PvdA), Ilana Rooderkerk (Stadsdeelraad Amsterdam West, D66), Marja Ruigrok (Gemeenteraadslid Amsterdam, VVD) en Femke Roosma (Gemeenteraadslid Amsterdam, GroenLinks).

De collectie

Het thema van de Politcal Catwalk was dit jaar diversiteit en jezelf zijn. De ontwerpers verwerkten deze boodschap op verschillende manieren in de collectie. Ontwerpster Meike van Lelyveld legde uit dat het thema als een rode draad door de collectie loopt. Te zien aan het gebruik van stoffen (zware stoffen, zoals bijvoorbeeld leer, tegenover lichte stoffen) en het kleurgebruik, zwart-wit tegenover regenboog kleuren.

De show

De Politcal Catwalk begon met een interview met juryvoorzitter en designer Monique Collignon. Zij vertelde dat de jury zou gaan letten op kwaliteit, originaliteit, vormgeving en uitwerking van de ontwerpen van de jonge designers.

Vervolgens begon de catwalk show, waarin de politici als ware topmodellen de catwalk betraden. De ontwerpen waren goed in elkaar gezet en bevatten vaak doordachte details.


Sleeves Democracy Dress van Meike van Lelyveld, waarvoor ze de eervolle vermelding ontving, gedragen door Marja Ruigrok ©RvHfoto's

 Prinsjesdagpak gedragen door Michel Rog  ©RvHfoto's
Peaceful in Black van Raghad Ahmed Sakef gedragen door Femke Roosma ©RvHfoto's
 
Merry Message trouwjurk van Meike van Lelyveld gedragen door Suzanne Kröger ©RvHfoto's
 
De creatie gedragen door Sandra Doevendans waar Jemairo Scoop een eervolle vermelding voor kreeg