Duurzaam, eco, milieuvriendelijk, ethisch, economisch of eerlijke kleding, hoe zit dat?

Hildemieke Boender- Vis

Duurzaam, eco, milieuvriendelijk, ethisch, economisch of eerlijke kleding, hoe zit dat?

Je wilt iets goed doen voor mens en milieu en je hebt gehoord van duurzame kleding, maar wat is het eigenlijk? Eco, fairtrade, ethisch verantwoord of duurzaam; is het allemaal hetzelfde of zit er verschil in? Geen nood ik ga het uitleggen.



Duurzaamheid is eigenlijk de basis verzamelnaam. De officiële definitie van duurzaamheid is: het streven naar het bereiken van een ecologisch evenwicht. Het is een zelfvoorzienend systeem dat niet meer neemt dan ze geeft aan de natuur.

Voor mode en kleding betekent dit dat de producten moeten worden geproduceerd zonder schade aan het milieu toe te brengen. Daarnaast gaat het over de sociale gevolgen die een product kan hebben gedurende de totale levensduur.

Kleding heeft een lange weg te gaan voordat het in de winkels hangt. Dit is ongeveer het gemiddelde proces:

  • in de meeste gevallen groeit de ruwe grondstof op het land en wordt het geplukt,
  • gewassen en gekamd,
  • bewerkt tot draden,
  • vervaardigd tot een stof,
  • vervolgens geknipt,
  • in elkaar gezet door gebruik van diverse naaimachines,
  • naar de winkel doorgestuurd.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook mensen betrokken in het proces die nooit het daadwerkelijke kledingstuk aan raken, zoals ontwerpers, inkopers, verkopers en logistieke mensen.

Gemiddeld zijn ruim 169 mensen betrokken bij de productie van één kledingstuk en maar liefst 86 mensen hebben ook echt aan een kledingstuk gewerkt!

Omdat het maken van een kledingstuk vrij veel verschillende facetten heeft zijn er ook verschillende manieren om te kijken naar duurzaamheid in kleding. Je kunt het onderverdelen in ecologisch, sociaal of economisch.

Eco, milieuvriendelijk of biologisch kijkt alleen naar het milieu gedeelte. Belangrijke factoren zijn het gebruik van bestrijdingsmiddelen, hoeveelheid water en energie. Maar ook wordt er gekeken naar diervriendelijkheid.

Sociale initiatieven bijvoorbeeld Fair Trade en Fair Wear kijkt naar alles waar mensen bij betrokken zijn, denk bijvoorbeeld aan de mensen die katoenplukken of die achter naaimachine zitten in een fabriek. Dit soort initiatieven legt de focus op hoe er gewerkt word. Hoeveel uur wordt er gewerkt? Onder welke omstandigheden? Worden er bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsmiddelen geboden als mensen met giftige stoffen werken of gevaarlijke machines hanteren?

Bij economisch wordt er gekeken of de mensen genoeg betaald krijgen naar de standaard van het land waar ze wonen. Dit klinkt voor ons heel vanzelfsprekend, maar in de meeste kleding fabrieken moet het hele gezin lange dagen werken (iedere dag) om daarnaast net een dak boven hun hoofd te hebben en te kunnen eten.

Dit betekent dus dat biologisch katoen niet per definitie ethisch of economisch verantwoord is. Maar de kans is wel groter. Omdat de boeren op het land al niet met giftige stoffen werken, hebben ze een gezondere werkplek (sociaal duurzaam). Ook krijgen ze al meer betaald omdat het in het duurder is om het biologisch katoen te produceren (economisch duurzaam). Daarnaast is het waarschijnlijk dat er ook word gekeken naar de rest van het productieproces.

In een perfecte wereld zou elk kledingstuk natuurlijk moeten scoren op al deze punten, maar de kledingindustrie is een hele logge industrie, kijk maar eens naar hoeveel mensen betrokken zijn bij het maken van één product, het is haast onmogelijk om alles te controleren. Gelukkig houden steeds meer mensen zich bezig met duurzame initiatieven.

Hoe weet je of een zowel milieuvriendelijk, als ethisch en economisch verantwoord is? Er zijn diverse keurmerken die zich met verschillende onderwerpen bezig houden. Daarom hebben duurzame producten vaak twee of meer certificaten. De bekendste keurmerken staan hier op een rijtje gezet(link: https://projectcece.nl/certificates/ ). We hebben geprobeerd zoveel mogelijk aan te geven op welk vlak de keurmerken werkzaam zijn.

BIO:
Hildemieke Boender- Vis (32) , heeft jarenlang als commercieel kledingontwerper in binnen en buitenland gewerkt. Een aantal jaar geleden is ze zich gaan verdiepen in duurzaamheid in kleding en is zelfs op dit onderwerp afgestudeerd. Ze heeft zelf 3 jaar geleden haar eigen duurzaam T-shirt merk ChillFish Design opgezet (nieuw, nu ook verkrijgbaar in onze shop!). Hildemieke is gek op reizen, het maken van mooie dingen, boeken lezen en uit eten gaan. Ze woont samen met haar man Richard en 2 katten in de buurt van Rotterdam.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳