Duurzaam dekbedovertrek? Dit zijn onze tips, tricks en ervaringen (met onder andere Yumeko en Crisp Sheets)

Melissa Wijngaarden

Duurzaam dekbedovertrek? Dit zijn onze tips, tricks en ervaringen (met onder andere Yumeko en Crisp Sheets)
bron: Yumeko

Hou je je bezig met duurzame kleding, dan is het uitstapje naar duurzaam textiel snel gemaakt. Toen mede-oprichter Melissa afgelopen mei verhuisde naar haar eerste langetermijnappartement, besloot ze zich dan ook te verdiepen in de wereld van duurzaam beddengoed.

Net als bij kleding wordt een groot deel van het beddengoed gemaakt van katoen en ook in het productieproces is veel overlap. In de blog van vandaag delen we onze ervaringen met duurzaam dekbedovertrekken en geven we onze tips en tricks voor het kiezen van je nieuwe favoriete set!

Waarom duurzaam dekbedovertrek?

Het meeste beddengoed wordt gemaakt van katoen.

Katoen verbruikt ontzettend veel water én pesticiden; ondanks dat katoen maar 2,5% van de landbouwgrond in beslag neemt, wordt maarliefst 10% van de pesticiden in landbouw voor katoen gebruikt! Ook vindt op katoenplantages veel uitbuiting plaats. 

Genoeg reden dus om je te verdiepen in je beddengoed. Daarnaast is het een leuke, afgebakende start om materialen te leren kennen en is het een stuk minder overwhelming dan duurzame kleding omdat er minder verschillende materialen (door elkaar) worden gebruikt. 

Pro-tip:  geef een duurzaam dekbedovertrekset cadeau (bijvoorbeeld voor kerst,  een verjaardag of bij een housewarming); je kunt schaamteloos even los gaan over de oorsprong van de materialen en waarom het uniek is dat ze op een duurzame manier geproduceerd zijn. Wakkert vaak een vlammetje aan!

Nederlandse Duurzame Beddengoed merken

Voor onze test kozen we voor een dekbedovertrekset van de Nederlandse beddengoedmerken Crisp Sheets en Yumeko. We kozen voor Crisp Sheets, omdat we er enthousiaste verhalen over hoorden en daardoor erg benieuwd waren. Voor Yumeko kozen we omdat ze een geweldige keuze hebben aan duurzame materialen (bijvoorbeeld linnen, katoensatijn en tencel) en veel verschillende opties hebben. 

Duurzame Dekbedovertrekmerken

Crisp Sheets

Crisp Sheets is in 2013 opgericht door Lara Ourtane. Toen ze haar ideale lakens niet kon vinden, besloot ze ze zelf te ontwikkelen. Crisp Sheets staat bekend om de crispy feel die de lakens dankzij een speciale weeftechniek hebben. Wij bestelden de Purity Malbec (vanaf €74,95). De lakens zijn gemaakt van katoen, maar helaas niet allemaal van biologisch katoen. Productie vindt plaats in Turkije en Portugal.

Review Crisp Sheets

Fantastische kleur en handige knoopjes aan het voeteneinde van je lakens, waardoor je deken er niet zo maar uitglijdt. Daarnaast fijne, knisperende lakens. Helaas niet gemaakt van duurzame materialen en daardoor voelde het voor ons jammer om zoveel geld (voor ons doen) uit te geven aan een dekbedovertrekset.

duurzaam dekbedovertrekset Crisp Sheets

Yumeko

Het motto van Yumeko is “Change the world sleeping”; een boodschap waar wij wel wat mee kunnen.
Het merk is in 2010 opgericht door Stephan Zeijlemaker en Rob van den Dool, en is een social enterprise; elk jaar publiceren ze een impact rapport en ze zijn GOTS én fairtrade gecertificeerd.

Yumeko zet zich in voor betere kwaliteit, milieuvriendelijkheid (ze gebruiken duurzame materialen zoals linnen, tencel en biologisch katoen) en eerlijke arbeid.
Behalve dekbedovertreksets maakt Yumeko ook dekbedden, kussens en matrassen. Van Yumeko testten we de katoen satijnen dekbedovertrekset in Blush Rose uit de nieuwe herfstcollectie (vanaf €99,95).

Review Yumeko


De kleur was een stuk warmer dan we hadden verwacht op basis van de foto’s op de website. Het dekbedovertrek heeft een perfecte subtiele glans en is geweldig zacht. Wij waren onder de indruk en merkten een groot kwaliteitsverschil met eerdere katoensatijnen dekbedovertreksets die we kochten. Wat ons betreft worth the splurge dus, zeker als je het verhaal achter het merk in gedachten houdt!

Bekijk hier het aanbod van Yumeko.

duurzaam dekbedovertrek

Wat zijn valkuilen bij het kopen van duurzaam dekbedovertrek?

Vrijwel elke (online) beddengoedzaak heeft wel een aantal “duurzame” varianten liggen. Net als in de kledingindustrie is het belangrijk om te letten op keurmerken en materialen; hoeveel vertelt een merk je over de herkomst van hun materialen en zijn er onafhankelijke partijen die het productieproces controleren? 

Omdat biologisch katoen nogal eens als greenwashing techniek wordt gebruikt (biologisch katoen is niet per definitie beter dan niet duurzaam katoen, omdat er tot wel 50% meer van nodig is voor hetzelfde eindproduct), is het zeker een aanrader om onderzoek te doen. Ook kom je in de textielindustrie ontzettend vaak het OEKO-TEX keurmerk tegen, wat meestal niet veel meer garandeert dan dat er geen schadelijke chemicaliën in het eindproduct zitten.

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Share our story

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!